Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 115457 articles
Browse latest View live

Håkan Blomsterberg

$
0
0

Håkan Blomsterberg, Vejbystrand, har avlidit i en ålder av 68 år. Han sörjs närmast av hustrun Marianne och sönerna Thomas, Magnus och Peter med familjer. Håkan Blomsterberg var verksam som speciallärare, först i Malmö, därefter i Ängelholms kommun. Han var aktiv i Vejbyföreningen och under många år hade han uppdraget som hamnkapten i Vejbystrand. Som kapellmästare, trumpetare och sångare i bandet Teachers spred han mycket glädje.

Håkan och jag träffades på Lärarhögskolan i Malmö i slutet av 1960-talet. Slumpen gjorde att vi blev ett arbetspar under hela utbildningen. Det var en fullträff. Musik hade vi som ett gemensamt intresse och på andra områden kompletterade vi varandra. Samarbetet med Håkan blev för mig en ständig källa till inspiration och glädje.

Efter avslutad utbildning fortsatte vi att umgås. Vi bildade familjer och kom att bosätta oss i samma del av Malmö.

På 1970-talet var Håkan och jag under flera år kollegor på Videdalsskolan i Malmö där vi, förutom det pedagogiska uppdraget, tillsammans engagerade oss för personalens trivsel. Det blev många minnesvärda fester där Håkan ofta stod för underhållningen.

Våra familjer växte under denna tid parallellt och vi umgicks flitigt. Så flyttade Håkan med sin kära familj till Ängelholm och senare till Vejbystrand.

Flytten innebar att vi sågs mera sällan, men sedan några år tillbaka hade vi återupptagit umgänget. Vi såg med glädje fram emot att fortsätta med detta under många år, men ödet ville något annat.

Håkan var en omtänksam person som ville alla väl. Han var en estet, konstnärlig och noggrann. Hans händighet och goda smak kom till uttryck i allt han tog sig för. Det kunde vara ombyggnad eller inredning av hus, trädgårdsodling eller renovering av båtar.

Hav och båtar är intressen som vi också hade gemensamt.

Mina och min hustru Olus tankar går nu till Isse och barnen.

Tillsammans med dem delar vi många ljusa minnen av Håkan, solskensspelmannen i sommarhagen.

Mats Lindgård

”Jag lever för skrivandet”

$
0
0
Underhållaren Åke Cato kommer alltid att bli ihågkommen för sina tv-sketcher och det välkända uttrycket ”Det går lika bra med selleri!”. På ålderns höst är skrivandet ett livselixir för humoristen.

Malena Forsare: Vi behöver en scenkonst som inte avskärmar sig från världen

$
0
0

Handen på hjärtat: hur ofta ser du scenkonst som gestaltar digitala medier? Som till exempel sociala forum på internet eller datorspel? Själv kan jag räkna exemplen på ena handens fingrar. Med tanke på att allt fler av oss tillbringar mer och mer tid framför en skärm, visst är det här trots allt lite konstigt?

Jag kan höra motståndet eka från teatervurmarna (jovisst, jag erkänner att jag är en av dem): i vårt medielandskap representerar scenkonst ett uttryck som kräver fysisk närvaro och kontakt med människor i ett delat ögonblick. Digitala medier representerar något annat så varför bekymra sig om att blanda ihop de två?

Just nu turnerar Dansstationens Turnékompani med Erik Kaiels verk ”Tetris”. Inspirationen har hämtats från det kultförklarade datorspelet med samma namn och spelas idag på Palladium i Malmö. I gråa mjukiskläder agerar fyra dansare (Alexandra Göransson, Andrea Deres, Karl Lindqvist, Nelson Smith) byggklossar: de sitter utfällda som bokstaven ”L” eller staplar sig gymnastiskt på höjden. Syntar blippar eller skapar en sammanhängande ljudmatta som dansarna surfar på med magarna i golvet.

Den tänkta målgruppen är sexåringar, men stoffet skapar antagligen mer resonans hos barnens föräldrar. Tetris var ju hett för tjugo år sedan och den mångfärgade Rubiks kub, som dansarna värper fram med stjärtarna vända mot publiken, nådde kulmen i sin popularitet ungefär samtidigt. Men att så här länka ett datorspel till en fysisk gestaltning och på ett kärleksfullt sätt dessutom involvera sin publik har en stark poäng. Den stavas integration mellan kropp och teknik.

Just detta, att relatera datorns världar och verktyg till en fysisk verklighet, är en aspekt jag ofta saknar i samtal om barn och skärmtid. Idag skapar barns användning av datorer, plattor och smarta telefoner tankebryderier både hemma och i skolan. I relation till detta betonade Andreas Ekström i en krönika i Sydsvenskan (26/9) vikten av att varje familj uppfinner egna strategier och framför allt – att vuxna inte abdikerar. I förlängningen innebär det att vi måste bli bättre på att diskutera datoranvändning ur ett helhetsperspektiv. För en siffra på skärmtiden i sig säger ju mycket lite. En viktigare fråga är istället på vilket sätt datorn används och i relation till vad. Vi behöver prata om form och innehåll – men också konsekvens.

Att den digitala revolutionen påverkar oss, inte bara kroppsligen utan också kognitivt, är givet. Inte minst unga, formbara hjärnor präglas i nya reaktionsmönster och associationsbanor. På samma sätt påverkas barnens sätt att koncentrera sig, fantisera och agera socialt. I ett sådant läge behöver vi inte bara vara närvarande när barnen spelar Minecraft. Vi behöver också med viss tjurskallighet visa vägen in i andra konstformer.

Eleverna tycker till om nya skolan

$
0
0
Elevcoacherna är bra men matsalen är för liten och har stolar där man fastnar. Fem elever från olika årskurser ger sin syn på nybyggda Karstorpsskolan södra.

Varför framställs Operaverkstan som något nytt i Malmös kulturliv?

$
0
0

Fråga: I Boel Gerells recension av ”Lilla döden hälsar på” (Kultursidorna 11/10) på Unga teatern kan läsaren få intrycket att Operaverkstan är en ny företeelse i Malmös kulturliv. Så är inte fallet. Operaverkstan är Malmö operas laboratorium. Sedan 2002 har vi i enlighet med vårt uppdrag spelat för små barn, stora barn och vuxna barn, både i Malmö och på turné.

Den laborativa delen har ända sedan starten varit en viktig del i vår verksamhet. Det har handlat om att utmana såväl konstformen som rummet vi spelar i. Vi har löst upp gränsen mellan scen och publik, som i ”PS. Jag kommer snart hem”. Vi har låtit lokala konstnärer skriva libretto och musik baserade på utomeuropeiska berättelser, som i ”Tusen och en natt”. Vi har satt upp helt nya verk, vi har givit nyskrivna operor en andra chans, vi har återupptäckt och gjutit nytt liv i gamla stycken och vi har omtolkat klassikerna.

Men Operaverkstan är inte bara en plats man kommer till och upplever en föreställning på. Vi arbetar aktivt i skolorna för att förbereda vår publik, så att den konstnärliga upplevelsen blir så bra som möjligt. Under 2013 spelade vi inte mindre än 80 föreställningar av ”Andrejs längtan” i huset och på turné. I samband med det gjorde vi 102 förbesök i klassrum runt om i Skåne.

Operaverkstan har i över ett decennium gjort omkring tre produktioner per år. De har varit gamla eller nya verk, utförda som traditionella eller nyskapande uppsättningar, tänkta för små eller stora människor. Operaverkstan är inte nybildad, det laborativa uppdraget är inte sent påkommet och barnen ingen ny publik för oss.

Det vore tråkigt om någon trodde något annat.

Vi på Operaverkstan, Malmö opera

Svar: Jag beklagar om någon som läser recensionen får intrycket att Operaverkstan är en ny företeelse inom Malmös kulturliv. Vad jag ville poängtera var att Operaverkstan denna säsong på allvar vill lyfta fram scenens roll som laboratorium för utprövandet av ny scenkonst. Eller som man själva formulerar saken:

”Operachef Bengt Hall har utnämnt Operaverkstan till Malmö operas laboratorium. Vi reserverar nästa säsong helt och hållet till workshops och laborationer.”

Att Operaverkstan framgångsrikt iscensatt scenkonst för barn och unga i många år är jag och många med mig väl medvetna om. Som ledamot av Thaliajuryn var jag exempelvis delaktig i att ge scenens konstnärliga ledare Maria Sundqvist 2007 års statyett för uppsättningen ”Dollys Beauty Shop”. Så sent som för några veckor sedan recenserade jag berömmande höstens samarbete med gruppen Six Drummers.

Detta hindrar inte att ett stort ansvar för regionens utbud av scenkonst för barn och unga vilat och fortfarande vilar på de fria grupperna. Men om Operaverkstan uppfattat sin verksamhet förringad och orättvist åsidosatt på något sätt i min text är det förstås beklagligt.

Perioden med Allan Larsson kan inte bara kallas lyckad

$
0
0

Att kalla Allan Larssons period som ordförande för Lunds universitet lyckosam (som Andreas Ekström gör i sin Lundakrönika den 12/10) låter sig göra ur vissa aspekter, framförallt i fråga om ESS. Men ESS var kontroversiellt inom universitetet och fakulteterna måste nu konstant kämpa med att den ordinarie forskningen kläms åt. Alla nya resurser i Lund kommer ESS till del.

Det satt långt inne att konsekvenserna ens skulle ges som information till styrelsen.

Ett annat beslut som, trots protester från sakkunskapen, genomdrevs var att universitetet med omedelbar verkan skulle ha en budget i balans på alla nivåer. Detta ledde till meningslösa nedläggningar av verksamhet och uppsägningar av personal.

Samtidigt bidrog det kraftigt till det myndighetskapital som universitetet sedan fått förebråelser för, och som styrelsen dessutom senare helt inkonsekvent krävde att verksamheten skulle göra av med så fort som möjligt, det vill säga långt ifrån den tidigare påbjudna budgeten i balans.

Detta och annat gör det svårt för många att känna igen bilden av detta som en lyckosam period för Lunds universitet.

Gunnel Holmkanslichef för Humaniora och teologi vid Lunds universitet

Frusen ägglösning

$
0
0

Sedan årsskiftet erbjuder Facebook sina anställda gratis äggfrysning. Nästa år följer Apple efter, rapporterar NBC News, som kallar detta en "game-changing perk", en förmån som förändrar spelplanen. Tanken är att locka fler kvinnliga talanger till det mansdominerade Silicon Valley genom att hjälpa dem att lägga sina fertila år på karriären och skjuta upp föräldraskapet.

Det går inte att vifta bort frågan om äggfrysning. Att möjligheten finns ger upphov till existentiella frågor. Om jag hade haft tillfälle och pengar vid 28, hade jag då lagt mina statistiskt sett bättre ägg i frysen? Och när blir det för sent att tina upp dem?

Men när jag föreställer mig en anställningsintervju där man förutom frågan "vilken är din sämsta egenskap" får erbjudandet att frysa sina ägg, reser sig nackhåren.

Erbjudandet till kvinnorna innebärju, rent krasst, att arbetsgivaren inte ser föräldraskap som förenligt med karriär. Att företaget förmodligen inte tänker erbjuda föräldraledighet i tillräcklig omfattning. Och att ansvaret för familjebildning åter läggs på kvinnorna, inte på männen.

Naturligtvis går det inte att jämföra den amerikanska arbetsmarknaden med den svenska. Men det finns många även i Sverige som väntar med att skaffa barn av ekonomiska skäl, som kalkylerar med parametrar som inkomst, anställningstrygghet och bostad innan de vågar sluta äta sina p-piller eller ta ut sin spiral, och som inte får den kalkylen att gå ihop förrän långt efter 30. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar lika mycket om vilken politik som förs som om enskilda livsval. Om lösningen blir en lyxig löneförmån förstärks klassklyftorna.

I vilken slags samhälle läggs äggen på is för att vinsten ska öka? Jag ser det framför mig: Facebooks kreativa kontor med färgglada möbler och tv-spel, dit de anställda ska komma skejtande med ett pingisracket i handen och sedan tillbringa alla sina vakna timmar med att leka fram idéer i en förlängd tonårstillvaro. Finns det plats för föräldrar i den bilden? Företagen tar ett fast grepp om sina anställdas äggstockar. Frågan är vad som händer om man blir gravid ändå.

Jesusknäppare för skolutveckling

$
0
0
Kan en gitarr hjälpa till att utveckla språk och integrera ämnen? Ja, det tror i alla fall Burlövs kommun som erbjuder pedagogerna gitarrkurser.

Halshöggs efter mordet

$
0
0
Om det var en olyckshändelse i berusat tillstånd eller ett ohyggligt överlagt mord är idag omöjligt att veta.
Klart är att universitetets rektor dömde teologistudenten Jacob Wilhelm Blomdahl, 25, till halshuggning.

De tar plats i fullmäktige

$
0
0
De har alla tre suttit i olika nämnder tidigare. Idag tar de plats i kommunfullmäktige för första gången.

Moomsteatern tar ton i klassiker

$
0
0
Moomsteatern i Malmö återinviger sin ombyggda scen i Folkets Hus med en klassiker.
"Ringaren i Notre Dame" blir höstens familjemusikal.

Krämig boursinlasagne med fräsch sallad

$
0
0
4 portioner1 zucchini100 g gul lök 250 g morötter 4 msk neutral olja0,5 dl tomatpuré2 vitlöksklyftor400 g krossade tomater1 msk buljongpulver1,5 msk oregano1 tsk socker150 g boursinost250 g färska lasagneplattor400 g vitkål0,5 msk vitvinsvinägersalt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär zucchini i 1 cm breda kvartar. Hacka lök. Skala och skär morötter i 5 mm breda slantar. Fräs grönsakerna med tomatpuré och pressad vitlök i olja i en kastrull på hög värme i 3 min. Häll på krossade tomater, buljong, oregano, socker, ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Koka under lock i 8 min. Mixa såsen med en stavmixer direkt i kastrullen. Låt 75 g ost smälta i såsen.

3. Varva såsen och lasagneplattor i en ugnsform. Börja och avsluta med sås. Gratinera högt upp i ugnen i 10 min.

4. Finstrimla vitkål och lägg i en skål. Ringla över olja, vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar.

5. Ta ut formen ur ugnen och smula över 75 g ost. Gratinera i mitten av ugnen i ytterligare 10-15 min.

6. Servera lasagnen med vitkålssalladen.

Granar designas efter mottagare

$
0
0

Ska julgranen till Tyskland, England eller Sverige? Svaret avgör hur tätt mellan grenarna den kan ha.

Danskodlade julgranar dominerar på den europeiska marknaden. Nästan var tredje kommer från det vinstrika företaget Green Team Group (GTG), som designar sina julgranar efter exportlandet.

I Sverige och Tyskland vill vi ha det glest mellan grenarna, så det finns plats att hänga upp julpynt. Britterna vill ha täta julgranar att vira girlanger kring.

Hemliga hamnen öppnas

$
0
0
I 80 år var den gamla frihamnen norr om Østerbro stängd för allmänheten. Sedan två månader kan nyfikna köpenhamnare följa framväxten av nya stadsdelar i Nordhavnen.

Ann-Louise Hanson har fortfarande kul på scenen

$
0
0
Det är ett gäng verkliga schlagerveteraner som intar Malmö konserthus den här helgen. Då kommer Ann-Louise Hanson tillsammans med kompisarna Towa Carson och Siw Malmkvist till stan:
– Det är fortfarande så kul att stå på scenen och sjunga. Vi är ju schlagertjejer!

Vad säger icke-muslimer om islam?

$
0
0
Jonas Otterbeck, som på fredag installeras till professor i islamologi vid Lunds universitet och håller installationsföreläsningen.

Rödbetscarpaccio

$
0
0
4 portioner4 stora rödbetor50 g parmesan70 g rucola1 dl socker0,5 dl olivolja1 krm flingsalt1 msk cocktailkapris Salt och svartpeppar

1. Tvätta rödbetor, men behåll skalet på. Hyvla parmesanost och skölj rucola.

2. Lägg rödbetorna i en kastrull och häll i vatten tills det täcker betorna. Tillsätt socker och 2 msk salt. Koka upp och koka sedan i 30 min. Skala och skiva rödbetorna tunt medan de är varma.

3. Lägg rödbetsskivorna på en tallrik och strö över parmesanosten, olivolja, 1 krm svartpeppar och flingsalt.

4. Servera rödbetscarpaccion med cocktailkapris och rucola som garnering!

En reva i tiden

$
0
0
Per Wirtén får en fördjupad bild av Nobelpristagaren Patrick Modiano.

Konsten efter katastrofen

$
0
0
Japansk samtidskonst, Galleri Ping-Pong och Galleri 21, Malmö, t o m 2/11.
Carolina Söderholm ser en spännande utställning med japansk samtidskonst i spåren av Fukushima.

Thomas Millroth: Att samtala med de döda kan vara angeläget

$
0
0
Byrå för undersökande immaterialitet, Galleri Breadfield, Malmö, t o m 14/11.
Malmögalleri anordnar förmedlar kontakt – med andra sidan.
Viewing all 115457 articles
Browse latest View live